chat CLB chat

Werken in het buitenland

Een job zoeken in het buitenland

VDAB en Actiris maken je wegwijs in buitenlandse jobs op vdab.be/internationaal/jobs en actirisinternational.be. Als je binnen Europa blijft, informeer je dan bij EURES, het Europese jobnetwerk . Ze zullen je met plezier verder helpen. Je kan ook op zoek gaan naar jobs bij buitenlandse organisaties of bedrijven. Ga na of hun website vacatures vermeldt en blijf op de hoogte via hun sociale media. Aarzel ook niet om jouw eigen netwerk aan te spreken.
Heb je interesse in grensarbeid, dan kan je terecht bij de Grensinfopunten.

Droom je van een job in een internationale instelling (EC, UNICEF, VN, WHO)? Neem een kijkje op de specifieke website van de organisatie of surf naar euroguidance-vlaanderen.be voor meer informatie. Wil je als au pair aan de slag? Informeer je hier over de voorwaarden en aandachtspunten.

Het Europass-CV en Taalpaspoort kunnen jou zeker helpen om je ervaring, taalkennis en kwalificaties duidelijk te maken binnen Europa.

Stage lopen in het buitenland

Met het Flanders Trainee Programme (FTP) helpt de Vlaamse overheid je met subsidies om de kosten van een (vaak onbezoldigde) internationale stage te verlichten. FTP heeft een Instagramaccount waar je FTP-stagiairs kan volgen.

Het project ‘Erasmus voor jonge ondernemers’ biedt nieuwe en aspirant-ondernemers de kans om te leren van ervaren ondernemers van kleine bedrijven in een van de samenwerkende landen. Verder bieden onder meer het Prince Albert Fund, het European Solidarity Corps, en de provincie West-Vlaanderen beurzen aan voor buitenlandse stages.

Ben je werkzoekend en woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan kan je op Europese stage gedurende zes maanden (Eurodyssee) of vanaf drie tot zeven maanden (andere Europese stage). Via CEVORA en VDAB kan je als werkzoekende ook een Franse taalstage volgen, waarbij je vier weken stage loopt in een Waals of Brussels bedrijf. Meer info vind je via actirisinternational.be en vdab.be/internationaal

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Via het European Solidarity Corps kan je 2 tot 12 maanden als vrijwilliger meewerken in een non-profitorganisatie en doe je heel wat nieuwe ervaring op. Elke deelnemer heeft nadien recht op een Youthpass, een Europees deelnamecertificaat dat de leerervaringen weergeeft.

Blijf je liever in België? BEL’J is een programma waarmee je als vrijwilliger aan de slag gaat in een organisatie in de Franstalige of Duitstalige gemeenschap. Alleen, met twee of met drie.

Via vrijwilligerswerk.be/vrijwilliger-worden/in-het-buitenland en gostrange.be vind je vele mogelijkheden en verdere info. Op volunteercorrect.nl lees je over verantwoord vrijwilligerswerk.

Buitenland Studeren in het buitenland Andere buitenlandmogelijkheden