chat CLB chat

Studeren in het buitenland

Als je wil studeren in het buitenland om uiteindelijk een diploma te behalen, dan zijn er twee routes.

Naar het buitenland tijdens het hoger onderwijs

“Wil je een deel van je opleiding in het buitenland volgen? Een tijd studeren of stage lopen in het buitenland is mogelijk in heel wat opleidingen. Via het Erasmus-programma van de Europese Unie beleven heel wat studenten een unieke tijd. Daarnaast zijn er ook andere opties, zoals het Priority Country Programme en het ASEM Work placement programme van de Vlaamse Overheid, of VLIR-UOS (voor Universitaire Ontwikkelingssamenwerking. Meer details vind je op studentsonthemove.be

De dienst voor internationalisering van jouw hogeschool of universiteit geeft info over de mogelijkheden die jij hebt (via de website, infosessies, het intranet, …).

Het Erasmus Student Network (ESN) en het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) ontwikkelden het platform inclusivemobility.eu voor studenten met een beperking die een buitenlandse ervaring willen opdoen, en voor hun begeleiders. Je vindt er onder meer praktische informatie over de toegankelijkheid van instellingen en hun dienstverlening.

Als je later afstudeert en je nog geen 12 maanden op Erasmus ging, dan kan je een Erasmus-beurs aanvragen voor een buitenlandse stage in het jaar nadat je afstudeerde. Je registreert je tijdens jouw studie en dient zelf een stage te zoeken en vorm te geven, maar jouw hogeschool of universiteit kan je hierbij helpen. Stagedatabanken zoals Erasmus Intern, JOE+ of Praxis Network kunnen interessant zijn, of je kan contact opnemen met internationale bedrijven of de Kamer van Koophandel. Een stagebureau kan handig zijn, maar daar betaal je voor.

Meer info: studentsonthemove.be

Een volledige opleiding volgen in het buitenland

Je kan overwegen om een volledige opleiding te volgen aan een buitenlandse instelling voor hoger onderwijs. Let wel, de kostprijs ligt vaak hoger dan in Vlaanderen en je dient vaak een officieel taalexamen af te leggen voordat je kan starten. De betaalbaarheid en toegankelijkheid zijn erg afhankelijk van het gastland, de onderwijsinstelling én de opleiding. De website van de onderwijsinstelling in het buitenland biedt vaak heel wat informatie voor internationale studenten. Ook de officiële website voor het hoger onderwijs in jouw land van bestemming vormt een nuttige informatiebron. Meer informatie vind je op
onderwijskiezer.be/v2/hoger/hoger_buitenland
euroguidance-vlaanderen.be/naar-het-buitenland
onderwijs.vlaanderen.be/buitenland
Op studietoelagen.be kan je nagaan of je recht hebt op een studietoelage voor jouw buitenlandse studie. Bekijk ook of je in aanmerking komt voor beurzen in de buitenlandse onderwijsinstelling.
Voor een overzicht van erkende opleidingen en instellingen voor hoger onderwijs per land kan je terecht op enic-naric.net. Informatie over de gelijkwaardigheid van buitenlandse en Vlaamse diploma’s en getuigschriften vind je op www.naric.be.

Buitenland Werken in het buitenland Andere buitenlandmogelijkheden