chat CLB chat

Nog hulp nodig?

Geraak je niet verder in je keuzeproces en heb je hulp nodig om je terug op weg te zetten? Dan kan je hulp vragen aan je leerkrachten, maar ook aan het CLB verbonden aan je school of via CLBch@t. Het CLB biedt begeleiding en ondersteuning aan leerlingen tijdens hun schoolloopbaan. Elke school werkt samen met een CLB. Het CLB werkt onafhankelijk van de school en de begeleiding is gratis. Je kan met heel wat vragen bij het CLB terecht: vragen over gezondheid, problemen op school of thuis, studiemethode, en ook met vragen over je studie- en beroepskeuze.

Indien je niet weet welk CLB aan jouw school verbonden is, kan je dit zoeken via Onderwijskiezer. Speciaal voor de SID-in voorziet het CLB een aparte chatbox. Je kan hier steeds terecht met je vragen.

Daarnaast zijn er ook de rolmodellen. Dit zijn studenten, die toch zijn gaan verder studeren, ook al was er sprake van een hindernis, zoals leerstoornissen, armoede, migratie-achtergrond, handicap, … Zij hebben geen website, maar duidt het zeker aan op je persoonlijk SID-inplan, wanneer je met hen wil spreken tijdens de SID-in.

Voorts kan je in de meeste provincies ook terecht in de Leerwinkels. Bij de Leerwinkel vind je gratis info en coaching bij het kiezen van een opleiding, vorming of onderwijs. Voor diplomagerichte opleidingen, maar ook voor opleidingen die je versterken, iets bijleren of je leven een nieuwe wending geven. Je kan een leven lang leren en de Leerwinkel helpt jongeren en volwassenen daarin een weg te vinden. Jij bepaalt de vragen en kiest je leertraject. De Leerwinkel houdt rekening met jouw voorkeuren en noden. Tijdens de SID-in kan je ook bij hen terecht met vragen.

Ken jezelf! Wat is de SID-in? Hoe kies ik? Welke keuzes zijn er?